Täna seikleme
Douro jõe kallastel. Alustame oma hotelli juurest Porto keskusest veidi väljas,
kohas, kus jõgi suubub Atlandi ookeanisse. Ületame silla ning jõuame jõe
lõunakaldale São Pedro da Afurada külla, mille kohta lugesin ühest eestikeelsest
reisikirjast. Vana kaluriküla Douro suudmes, milles väärib äramärkimist arhailine
pesupesemise komme keset küla. Tundub uskumatuna, et praegusel pesumasinate
ajastul pestakse tsiviliseeritud piirkonnas, kohe Porto vastaskaldal, veel
käsitsi pesu ning et sellist tegevust “harrastavad” nii paljud küla elanikud,
et nende tarvis on ehitatud pesumaja. Pesumajja sisse piiludes ei leia sealt
seinade viisi pesumasinaid, vaid pigem Vana-Rooma stiilis kivist vannid, milles
voolab vesi ning kus najal küürutab üksik vana naine, küürides harjaga musta
pesu. Pesta, või vähemalt kuivatata armastavad pesu siin paljud – pesumaja
kõrval, kohe jõe kaldal, laiub arvestatav maa-ala pesukuivatuspuid. Ka
pesukuivatuspuud pärinevad justkui teisest ajastust – valmistatud pikkadest
üksteise najale toetuvatest puuvaiadest.
Pesu kuivatamine São Pedro da Afurada külas
Pesumaja São Pedro da Afurada's
Sõidame mööda jõe
lõunakallast edasi. Tee kulgeb sõna otseses mõttes mööda jõe äärt; vaid
raudpiire eraldab sõiduteed jõest. Ruumi puudusel on jalakäijate laudtee
ehitatud otse jõe kohale vaiadele. Vaid ca 5-minutilise autosõidu kaugusel
kalurikülast asub Vila Nova de Gaia linn. See on Porto paarislinn, linn teisel
pool Douro jõge – nii lähedal ja samas nii kaugel. Jõgi eraldab neid kahte
kallast ning millegipärast on see eraldatus nii märgiline, et linnad on saanud
erineva nime. Üle jõe viib mitu autosilda, kuid jalakäijad saavad ühest linnast
teise mööda Porto ikoonina tuntud Luis I rauast kaarsilda. Kõik Porto linna
vaated on tehtud Vila Nova de Gaia linnast ning vastupidi – kõik vaated Portos Douro
suunas on tehtud nii, et taamale jääb Gaia. Ka Porto vastaskallas on kuulus oma
veinikeldrite poolest.
Vila Nova de Gaia
Turiste vedav paat Douro jõel. Taamal Porto.
Vaade Porto kesklinnale
Vasakul Porto, paremal Vila Nova de Gaia. Neid ühendab Luis I sild.
Meie suundume aga
täna avastama Douro kaldaid väljaspool linna. “Kolime” mööda Luis I silda taas
teisele poole jõge ning hakkame kulgema mööda Douro äärset käänulist teed, mis
järgib jõe igat kurvi ja väänleb koos sellega.
Vaated Douro jõele
Peamiselt kulgeb
Douro põhjakaldaga paralleelselt kulgev tee kõrgustes ning teepervelt avanevad
maalilised vaated jõele. Jõel käib tihe laevaliiklus ning tundub, et enamus
neist on (lõbu)sõidulaevad. Väikeses asula nimega Melres laskub tee alla ning
kõrgustest märgatud liivarand kutsub külastama. Selline aja mahavõtmine on
väikese lapsega koos reisides vahel vajalik. Täna, meie reisi 8. päeval, on
esimene kord, kui Hugo arvab, et on tarvis veidi iseloomu ka näidata. Seni on
nädal temaga reisil möödunud üle ootuste intsidendivabalt. Kui kodus tuleb kohe
kolmesel pea igapäevaselt ette mõni kisahoog, kui tema ja minu maailmanägemus
ei ühti, siis siin, kus kõik on hoopis teistmoodi ja ettearvamatu, sobib talle
kõik. Hugo ei ole selline laps, kes vajaks vaid rutiinset kodust turvalisust,
tema ei küsi (erinevalt väikesest Aneest), millal me juba koju läheme –
vastupidi – ta on huvitatud maailmast nii palju kui üks kolmeaastane suudab uut
endasse ahmida ja oma maailmapilti mahutada. Aga samas on ta jonnimises väga
põhimõttekindel ning ei murdu kuidagi. Hommikul meie peale vihastades lubas ta
üksi hotelli jääda, lasi Reneel selgeks teha, kuidas töötab uksekaart ning
arvas, et saab ise hakkama ka hotelli taevakorrusele basseini minekuga. Kõva
kivi; või nagu ta ise veidi väiksemana enda kohta ütles - “põva pivi”.
Teeme ujumis- ja
söögipeatuse Douro äärses rannas. Jõevesi on soe ning rahulik, tuntavat jõe
voolamist pole ujudes tunda. Rannas veedavad suvepuhkust Portugali kodumaised
turistid. Kui mägedes nägime megavarustuses pikinikupidajaid, siis rannas ja
rannaga piirneval mururibal on hulkade viisi täisvarustuses suvitajaid. Telgid,
plastmassmööbel, pesunöörid, gaasipriimused, kartuleid koorivad pereemad,
joogipudeliga pereisad ning jooksvad lapsed. Täiesti omaalgatuslik ajutine
suvila otse jõe kaldal. Huvitav, mitu päeva sellist suvitusstiili
harrastatakse. Varustuse järgi otsustades tundub, et nii elatakse ikka rohkem
kui päeva.
Rannast tagasi auto
juurde kõndides märkame putkat, kus müüakse pontšikuid. Selliseid mõnusaid
rasvas küpsetatud, tuhksuhkruga pealt puistatuid, mida tegelikult ei tohiks
süüa. Aga võib vaid arvata, kas need isutavad, kui lõhn levib kaugele ning oled
just ujumast tulnud ja lõunasöögiks vaid vesiseid puuvilju söönud. Oleme
ainukesed ostjad ning müüja on väga sõbralik ja heldekäeline – paneb veel mitu
pontšikut lisaks kaasa.
Tuldud teed pole
kunagi huvitav tagasi minna, seega ületame taas jõe ning sõidame Porto poole
mööda Douro teist kallast. Tagasiteel hakkan surfama internetis, et õhtuks
Portosse mõni söögikoht välja valida. Tunnen, et see maksimalism ja pidev
ideaalsuse poole püüd hakkab mind väsitama. Aga raske on ka alla anda ja
leppida millegi halva või keskpärasega. Üks hea restoran, millele jälile saan,
on suletud, teine, kuhu Portos jõuame, pole päris see, mida ootasime. Üritame
samas piirkonnas veidi jalutada ja midagi leida, aga ei hakka ühtegi sellist
kohta silma, kust võiks head toitu saada.
Sillad üle Douro (üks neist kiirtee sild)
Douro jõgi
Viinamarjaistandused Douro kaldal
Porto
Porto
Douro suue Portos päikeseloojangul
Otsustame, et
sõidame Matosinhose poole, kust me siin Porto ümbruses kõige paremini oleme
süüa saanud. Üks mereanni restoran, kus on just austrite õhtu, suudab pakkuda
meile vaid ühte suitsetajate lauda (sellest loobume). Seal samas läheduses asub
restoran Cafeina, mis jäi kõrgete punktidega silma Tripadvisor’i
hinnangutabelis (sageli küll mitte kõige usaldusväärsem), kuid esmamulje pole
paljutõotav. Fine dining restoran, milles istuvad vaid üksikud inimesed. Tundub
kuidagi mahajäetud koht olevat. Aga me oleme juba üpris näljased ja väsinud
otsimast ning sõbralik teenindaja meelitab meid lauda. Mul puuduvad ootused.
Fine dining ja Portugal tundub kuidagi nii ootamatu ja mitte minu senise Portugali
pildiga ühilduv. Pole sellist kogemust tegelikult Portugali reisilt otsinudki. Menüüd
lugedes lähen juba veidi optimistlikumaks ning otsustan, et nüüd viimasel õhtul
siin Portos tahan ma ära proovida bacalhau, milleks ma nii kaua olen hoogu
võtnud. Kaua seetõttu, et nii palju muid ahvatlusi on olnud. Bacalhau on
soolatud ja kuivatatud tursk, mida kasutatakse ammusest ajast väga paljudes
roogades portugali köögis. Ilmselt võib oletada, et kunagi puudusid
külmutusseadmed ning turska suudeti säilitada soolates ja kuivatades.
Kuivatatud soolatursk on algul tulisoolane, kuid see hüdreeritakse uuesti ning
leotatakse sellest soola välja. Mul ei tule oma valikus pettuda – bacalhau fine
dining võtmes on väga hea valik. Kuigi kui valida, siis eelistan muidugi
värsket turska soolatursale. Hugo on meiega üle nädala õhtusöögiks vaid kalu ja
kaheksajalgu söönud ning pakun talle vahelduseks päikesekuivatatud tomatite,
pesto ja suvikõrvitsaga pastat. Pasta on imeline ning etteruttavalt võin juba
öelda, et oleme sellist pastat juba mitmel korral kodus teinud ning retsept on
saadaval ka toidublogis. Renee valis veiseliha ning ei pidanud samuti oma
valikus pettuma. Algul tühi tundunud restoran vajus aga esimese poole tunniga
täis ning hiljem saadeti inimesi ukse pealt juba tagasi. Jõudsime lihtsalt
õigel ajal ja ka õigesse kohta, kuigi meil täna seda kohta nii kaua tuli
otsida. Kui juba kõht täis ning toidust head emotsioonid saadud, tundub alati,
et head toitu ikka tasub otsida.
Restoran Cafeina
Bacalhau
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar