Jahiga ookeanil. Kohtumine vaaladega Tenerife lõunarannikul (04.12.14).

Vaalavaatlus ookeanil – sellise idee pakkus välja meiega samal ajal Tenerifel viibinud Renee töökaaslane. Algne plaan oli lapsed kaasa võtta, kuid päev varem oli Anee söönud sinimerekarpe ning sellest öösel oksendanud (tõenäoliselt ei pane ta neid lähimatel aastatel enam suu sisse) ja talle tundus, et ta ei taha tulla ookeanile õõtsuma. Kuna saarele olid äsja saabunud ka Renee vanemad, saime lapsed vanaema hoolde jätta. Renee isa liitus meiega vaalavaatlusele.

Jahiga ookeanile viis meid Tenerifel elav eestlane Kristo. Merereise (ja ka teisi Tenerife reise) müüb Tenerife Kompassi reisibüroo. Startisime Tenerife lõunapoolseimast asulast Las Galletas’est, kus asub suur jahisadam.
Las Galletas'e sadam

Vaade Tenerife saarele ookeanilt



Vaala- ja delfiinivaatlust pakuvad Tenerifel paljud reisibürood ning aluseid, millega merele minna, saab valida väga erinevaid alates privaatsetest jahtidest kuni suurte katamaraanideni välja. Meie läksime ookeanile sama suure jahiga, nagu suvel Kihnu seilasime, pardal koos kapteniga kuus inimest.

Kuigi kaldal tundus ilm tuulevaikne, on ookean siiski ettearvamatu ning algul kõigutas päris palju. Ikka kümne küünega tuli reelingust kinni hoida. Kui järgmisesse lahte jõudsime, läks vaiksemaks.

Vaalad “ootasid” meid kohas, kus Kristo nendega kohtumise kokku oli leppinud. Keset päeva vaalad küll enamasti magavad ja on üsna passiivsed, kuid nende seljauimed on veest väljas ja nii on nad nähtavad parvede kaupa. Kui vaaladena kujutame ette sageli hiiglaslike sinivaalu, siis siin, Tenerife rannikuvetes, kohtab enamasti siiski ca 4-meetriseid teist liiki (täpset liigi nime ei tea) vaalu. Kapteni sõnul olla siin harva ka sinivaalu nähtud.
Vaalad Tenerife rannikul



Lisaks vaaladele võib kohata Tenerife rannikuvetes ka delfiine. Nägime meiegi mõnda, kuid mitte selliseid hüppavaid ja lustivaid delfiine, nagu loomaparkides varem nähtud.



Jahi peal pakuti meile ka lõunasööki ning saime ookeanis ujumas käia. Ookeanivesi on detsembris ca 22 kraadi ja ujumiseks ideaalne. Sinakasrohelise veega kaldaäärses laguunis piilusin snorgeldades ka vee alla, kuid veealuse elu värvid on siin pigem tagasihoidlikult tuhmid.

Tenerife lõunapoolseim majakas

Ookeanilt on Tenerife saarele suurepärane vaade – Los Cristianose sadama lähedal paistab rannaribal kogu Tenerife lõunaranniku suvituspiirkond ning taamal kõrgub Teide vulkaan, mille tipp on talvisel ajal lumine. Siit näeb, kuhu mägedes moodustuvad pilved ning kuidas kellaajaliselt liiguvad. Selle paari nädalaga märkasin pea igapäevast “mustrit”, mil hommik on praktiliselt eranditult pilvitu ja päikseline ning kusagil kella kahe paiku hakkavad pilved mägedest alla voogama ja varjutavad lõunaranniku rannad. Ka meie ookeanireis möödus suuremalt jaolt pilvise taeva all, mis tegi ilma veidi jahedaks, kuid kerge kampsun peale ja olemine jälle mõnus. Vähemalt polnud ohtu, et päikesepõletuse saab.

Kommentaare ei ole: