Hommik Portos. Kui
kardina lahti teen, paistab 11. korruse aknast udu sisse mattunud linn ning
ookean. Sooja on vaid 17 kraadi, mis tundub teine äärmus Lissabonis kogetud
kuumusele. Meil ei ole sooje riideid isegi kaasas!
Õnneks õhutemperatuur
tõuseb veidi üle paarikümne kraadi, kui oleme hommikusöögilt tulnud ning Porto
vanalinna suundume. Parkimiskohta tänaval leida ei õnnestu, aga maa-aluseid
parkimismaju on Portos piisavalt. Liiklus on Portos aeglane ning ilma mõjuva
põhjuseta tegelikult autoga Portos liigelda ei soovita. Portos on
ühistranspordina busside ja trammide kõrval olemas isegi metroo, kuid kuna meil
oli auto niikuinii olemas, ei hakanud metrooliinidesse süvenema ega kaalunud seda
alternatiivse transpordivahendina. Pealegi on vankriga metroos liiklemine
parajalt ebamugav tegevus.
Laskumine Douro jõe äärde mööda järske tänavaid.
Esmamulje Portost
sain eile linnast läbi sõites – Porto on üsna Lissaboni nägu, ainult kulunum. Porto
vanalinn on väga kompaktne ning kõik on jalutuskäigu kaugusel. Vanalinnaga
piirnev ala on aga arhitektuuriline õudus – siin laiutavad 1980-test pärit
korrusmajad (nii elamud kui äripinnad), mille fassaade pole tõenäoliselt kordagi
värskendatud. Siin pole rohelust, on vaid ühtlane hall kivilinn. Seevastu veidi
veel linnasüdamest eemal on elutingimused taas viisakamad. Kohati meenutavad
korrusmajad ning nende osaline paiknemine mäenõlvadel isegi Soome kaasaegset
arhitektuuri.
Kiire pilk
internetis Porto vaatamisväärsustele tekitab huvi kullatud interjööriga 14.
sajandist pärit São Francisco kiriku vastu. Ristiusu pühamutele pole tavapärane
interjööris kulda kasutada, siin on aga 400 kg kullaga kaetud piilarid, laed,
kantsel, seinakaunistused jne. Kullatud interjöör tegelikkuses nii särav ja
sillerdav pole kui töödeldud piltidelt paistab. Külastajatele on avatud ka
kiriku katakombid. Väljastpoolt näeb kirik välja üsna hall ja mitte erilist
tähelepanu äratav.
Selfie kullatud interjööriga São Francisco kirikus
Portost,
täpsemini Douro jõe kallastelt, on pärit üks ülemaailmselt kuulus jook –
portvein. Portveinipoode on Portos igal sammul, samuti veinikeldreid, kus saab veinidegustatsioonidel
käia. Selliseid rariteete nagu 40-aastaseid portveine müüakse igas poes; vanim
portvein, mis mulle silma hakkas, pärines aastast 1937. See on sama vana kui
minu vanaema!
Jalutame Douro
jõe äärde, mis on aastasadu olnud Porto elu tuiksoon ja keskpunkt. Jõe ääres
keeb ka praegu vilgas elu, kuid liiklustiheduse tekitavad praegu turistid, kes
armastavad Douro kaldal jalutada, restoranides istuda või lõbusõidulaevaga
sõita.
Teisel pool Douro
jõge, täiesti silmaga hoomataval kaugusel, asetseb aga hoopis teine linn – Vila
Nova de Gaia. Kuulsad vaated Porto vanalinnale saab just Douro vastaskaldalt. Üle
jõe viib mitu autodele mõeldud silda, jalakäijad saavad aga jõe ületada Luis I
silda mööda, mis on valminud 1886. aastal, olles sel ajal maailma pikim metallsõrestikust
kaarsild.
Rahvamass Porto kesklinnas Douro jõe ääres
Jõeäärsed söögikohad.
Portos laiutab
isegi keskpäeval udu, mistõttu kauguses olevate objektide pildile püüdmine on keeruline.
Just sel hetkel, kui ma jõe ääres pildistades üritan läbi udu vastaskallast
suumida, annab mu põhiobjektiiv lõplikult otsad. Lõplikult seepärast, kuna juba
reisile tulles oli mul kaasas poolvigane objektiiv. Raputasin objektiivi mingi sisemise
osa Kihnu künklikel teedel lahti ning enne Portugali ei jõutud seda korda teha
– nii ma sellise poolpiduse objektiivi, millega sai vaid neljase avaga pilte
teha, kaasa võtsin. Kotist on mul võtta nüüd vaid 50 mm fiksobjektiiv (ehk ma
ei saa suumida) – see on väga hea objektiiv, aga linnaruumis pildistamiseks
paraku mitte kõige parem, kuna heade piltide saamiseks peab sellega fotograaf
väga palju liikuma. Ja linnas on liikumine soovitud suunas tihti võimatu. Kõik
edasised reisipildid on fiksobjektiivi või siis telefoniga tehtud.
Vaade Portost üle Douro jõe Vila Nova de Gaia linnale. Ilm on udune.
Katkine objektiiv
teeb mind kurvaks, sest pildistamine on minu jaoks oluline. Meil ei suju ka
kuidagi lõunasöögiks restorani otsimine, kuna lihtsat jalutades ei tundu ühtegi
head (mitteturistikat) restorani teele jääma, internetiotsinguga leitud üks
Porto TOP 10-st restoranist on aga hoopis suletud, nagu kohapeale jalutades
selgub. Ma olen liiga maksimalist, et süüa suvalistest hingetutes kohtades. Ma
võin kannatada tühja kõhtu ja otsida kauem, aga ma ei taha süüa halba sööki.
Reneel hakkab täis saama taluvuslimiit rahvarikastes kohtades viibimisest. Praeguseks
on olnud meie Portugali reis enamasti vaid nö “must see” kohad, kus lisaks
meile otsivad emotsiooni tuhanded teised inimesed. Nad kõnnivad Lonely Planet
(või mõni muu reisigiid) näpus, seljakott seljas, vaatavad kõrgustesse ja
klõpsivad pilte erinevatest objektidest. Ma võin ju irooniline olla, aga olen
ise samasugune. Renee küll üritab mind pidevalt kaasaegsesse maailma
integreerida ning panna asukohti, vaatamisväärsusi ja restorane reaalajas
telefoniga otsima (mobiiliinternet on meil nüüd viimased aastad igal reisil
kohapeal ostetud). Ma olen aeglane, aga katsun areneda. Vanast harjumusest
tahan ma aga reisil seda miljonite jaoks kultusraamatut sirvida, andes samas
endale aru, et kohad, mis LP-s “käimata radadeks” on tituleeritud, pole enam peale
trükimusta nägemist endised.
Tunnen, et täna ei
ole emotsionaalselt hea päev; ma ei leia üles seda, millest vaimustuda. Minu
jaoks on tegelikult väga oluline kogeda reisidel vaimustust, mille
esilekutsujaks võivad olla positiivne kultuurišokk, võimas loodus, hea söök, vägevad ehitised. Kui senistest Portugalis veedetud päevadest üldisemalt
rääkida, tunnen samuti, et seda vaimustust on nagu vähevõitu. Kõike oleks nagu
sarnasel kujul juba kusagil varem näinud. Kõik oleneb sellest, milline on
varasem reisimiskogemus, mis pagas juba all on. Ma olen üsna veendunud, et
inimeste esimesed reisid on kõigil väga positiivselt meeles. Siis puuduvad
võrdlusmomendid, oled ise veel nii “roheline” ja oskad kõigest vaimustuda, kõik
on nii eriline. Eks see meie 7-aasta tagune Jaapani reis seetõttu nii hinges
mul on, et seal koges vaimustust pea igal sammul (kuigi see polnud päris
esimene reis, aga esimeste seas teisele kontinendile küll).
Porto
kesklinnast, kus on nii palju restorane, ei suuda me paradoksaalsel kombel süüa
leida. Uut keskkonda on vaja – sõidame Porto äärelinna kaubanduskeskusesse,
söön seal rahustuseks ühe Häageni jäätise ja kolan veidi poodides. Reneel tekib
samuti energiat juurde ning ta otsib õhtusöögiks välja ühe söögikoha, mis asub
veidi väljaspool Portot, Matosinhoses.
Kuidas leida
reisil head restorani
Matosinhoses asub
ka tohutult suur kaubasadam, mis tundub olevat veidi laiendatud jõesuue. Kohe
seal samas sadama lähedal peaks olema restoran, mida tänaseks õhtusöögikohaks
otsima läheme. Hea söögi otsinguks reisidel tuleb reeglina teha ise pingutusi –
alates internetis tuhnamisest ja “õiges” kohas selgusele jõudmisest (on see
ikka see, mis ette kujutad) kuni koha reaalselt ülesotsimiseni, mis samuti
alati ei pruugi sujuda. Lisaks on sageli probleemiks veel restorani täituvus –
ilma broneeringuta heas kohas lauda saada on õnnemäng. Majanumbrid tunduvad
olevat jagatud küll siin Matosinhoses suvalises järjekorras ning enne kui me
leiame otsitava restorani, jääb meie teele üks teine restoran, mis tundub
olevat “see õige”. Harvad on need korrad, mil just restorani otsingu ajal
satuvad su teele need head kohad. Otsustame, et jääme siia.
Need
kriteeriumid, mille järgi tunda ära restorani, kus saab head toitu, on puhtalt
tunnetuslikud. Võin julgelt öelda, et see on vaist. Me oleme Reneega selles osas
väga ühel lainel ja saame isegi ilma omavahel sõnu vahetamata aru, kas tegu on
õige kohaga. Ma ei oska seda kirjeldada ega juhiseid anda, see lihtsalt on mu
peas. Äkki mul kunagi tuleb tuhin peale ning ma tahan neid indikaatoreid
kuidagi kirjapandud mõteteks formuleerida.
Restoran A
Margarida, kuhu õhtusöögiks jääme, on taas pererestoran, kus ametis kolm
põlvkonda. Siin pakutakse rohkelt mereande. Mereande võiksin ma alati süüa. Tellin
täna jälle grillitud sardiine, kuna need pidavat olema värsked ja prisked.
Renee valib ühe ahvenalise, samuti grillilt. Pere vanim liige, kepiga liikuv
vanaonu, on grillmeister, kelle tegevust saab õue terrassilt jälgida. Ta on
sõbralik ning hoolimata sellest, et me portugali keelest aru ei saa ega tema
inglise keelt ei mõika, suhtleb ta meiega vabalt. Märgikeelest saavad kõik
rahvad aru ning oma tänutunnet ülimalt hästi grillitud kala eest saame me talle
ikka väljendada. Tänamine on portugali kultuuris üks äärmiselt oluline tegevus.
Nende keeles on tänamise astmeid (kui väga ollakse tänulikud) oluliselt rohkem
kui meil. Guugeldame ja õpime ära väljendi “Muito obrigado” - “tänan väga”.
Perekonna vanimale liikmele on restoranis A Margarida usaldatud grillimine.
Sardiinid grillil
Selle reisi parim kala grillilt. Täpsemini - kõige paremalt grillitud.
Kala ja liha kõrvale
pakutakse Portugalis pea alati kartulit. Väga palju esineb kartulit keedetud
kujul, mis muidu maailmas väga sage pole, aga eestlaste jaoks selline kodune
toit on. Alternatiivina keedukartulile saab Portugalis tellida ka friteeritud
kartulilaaste, mis näevad välja nagu kartulikrõpsud, kuid on tehtud värskelt
õlis ja on soojad. Väga mõnus nokitsemine taldrikult, aga noa ja kahvliga neid
kala kõrvale küll süüa ei õnnestu. Enne, kui lauda saabuvad mu tellitud
grillitud sardiinid, tuuakse meile koos kuklite ja oliiviõliga veel näksimiseks
oluliselt väiksemad sardiinid, mis on kergelt paneeritud ja rasvas küpsetatud.
Ülimalt hea toit
ja pererestoranis kogetud lahke teenindus tekitavad õnnehormoone ning panevad
ilusa lõpu tänasele raskele päevale. Otsustame, et homme sõidame linnast välja,
mägedesse, kus on ruumi ja õhku hingata. Tahaks väga näha veidi teistsugust Portugali.
1 kommentaar:
Väga huvitav blogi :)
Postita kommentaar